Endocrinologia reprezinta specialitatea medicala care se ocupa cu studiul glandelor endocrine si a hormonilor produsi de acestea. Glandele endocrine controleaza si coordoneaza functia multor organe, procese si sisteme. In corp, sistemul endocrin,prin glandele endocrine elibereaza in circulatie o serie mare de hormoni, mesageri chimici capabili sa transmita informatia la distanta pana la nivelul tesuturilor periferice.
Sistemul endocrin este subiectul unor mecanisme foarte complexe de reglare care sunt responsabile de sinteza hormonala, transportul, eliberarea si metabolismul hormonilor in interiorul celulelor tinta. Sistemul este integrat cu alte sisteme majore de comunicare intercelulare (sistemul nervos si cel imun).
Cu ce se ocupa sistemul endocrin si de ce endocrinologia este importanta?
Sistemul endocrin este responsabil de urmatoarele actiuni:
• Cresterea si dezvoltarea organismului
• Mentinerea homeostaziei
• Reglarea metabolismului si aportului nutritiv
• Diferentierea sexuala si reproducerea
Sistemul endocrin este reprezentat de mai multe glande:
• Glanda pituitara si hipotalamusul – localizate in creier
• Glandele suprarenale – aflate deasupra rinichilor
• Tiroida – situata la baza gatului
• Pancreasul endocrin
• Ovarele
• Testiculele
Frecventa bolilor endocrine este extrem de mare, iar dupa ultimele statistici facute de experti, se poate spune ca unul din cinci locuitori de pe planeta sufera de o disfunctie endocrina. Cea mai des intalnita problema este cea legata de glanda tiroida, dar si hipofiza, pancreasul si suprarenalele ocupa un loc important in lista.
Pentru acuratetea si precocitatea diagnosticului si pentru ca afectiunile endocrine sunt foarte complexe, acestea necesita analize de laborator specifice. Unele afectiuni endocrine se pot diagnostica in faza subclinica prevenind astfel eventualele complicatii. Daca acum doctorii au reusit sa inteleaga extraordinar de bine functia sistemului cardiovascular, acest lucru este datorat in mare parte endocrinologiei. Tesuturile cardiace sunt sensibile la stimuli endocrini, datorita bogatiei in receptori hormonali. Hipertensiunea secundara, sindromul metabolic si chiar si obezitatea, sunt afectiuni cardiovasculare ce pot avea si cauze endocrine.
Un control endocrinologic este recomandat atunci cand apar urmatoarele simptome:
Nodulii tiroideni au o frecventa din ce in ce mai mare in populatia generala,la noi in tara mai ales datorita lipsei de iod. Ei sunt de obicei benigni, dar totusi 5% dintre ei pot avea un caracter malign, de aceea depistarea din timp a acestora poate asigura un tratament eficient. Gusa poate fi asociata cu hipotiroidie sau hipertiroidie care prin afectarea tuturor organelor si sistemelor reduc semnificativ calitatea vietii necesitind tratament de specialitate. Osteoporoza este o boala care apare mai ales la femeile aflate la menopauza. Descoperirea din timp poate preveni problemele locomotorii la varstnici.